Így fesd a húsvéti tojásokat természetesen

Az üzletekben fellelhető tojásfestékek legtöbbjével igazán élénk színű húsvéti tojásokat festhetünk. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy mennyire egészséges vagy környezetbarát az ilyen festékek használata. Ha nem akarsz ezen aggódni, akkor mutatunk néhány természetes módszert, amelyekkel a konyhádban található alapanyagok, vagy akár maradék zöldséghéj segítségével is lehetséges tojásokat festeni.

Mint ahogyan egy festmény végső színeit is meghatározza a vászon eredeti színe, nincs ez másként a tojások esetében sem, így aztán érdemes odafigyelni a festeni kívánt tojások eredeti színére is. Az élénkebb színeket fehér héjú tojások felhasznáásával lehet elérni, ilyet viszont manapság sajnos már ritkábban lehet kapni. A sötétebb, barnás héjú tojásokat természetes módszerekkel főleg sötétebb árnyalatúra lehet befesteni, de még így is nagyon sok színvariációra van lehetőség.

Festés előtt a tojásokat érdemes megmosni, zsírtalanítani még akkor is, ha teljesen tisztán vetted őket a boltból. Az így megtisztított tojások sokkal jobban színezhetővé válnak.

A természetes festékek elkészítésének találtunk egy remek receptjét, amit most meg is osztunk veed. A főzni kívánt vízhez fél literenként adj 4 evőkanál ecetet. Az ecet segíti a színanyagok megtapadását a tojáshéjon, így szebb lesz az eredmény. Az így elkészített főzőlében forrald fel a színezőanyagokat. A forró színező oldatban is festheted a tojásokat, így a színek erősebbek lesznek. Figyelj arra, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek, ha nem szeretnéd, hogy héjuk a főzés közben megrepedjen!

A tojásokat főzheted a festőlében is (15-20 percig érdemes), de számíts rá, hogy a tojások átvehetik a színezőanyag ízét. Ha külön főzöd a tojásokat és később szeretnéd őket színezni, akkor a színezőlevet legalább 15, de inkább 30 percig főzd, majd miután lehűlt, tedd bele a tojásokat.

Akár a hideg, akár a forró módszerrel színezed a tojásokat, főzés után hagyd a színezőlében őket legalább 3-4 órát, de ha erősebb színeket szeretnél, akkor akár egész éjszakára így hagyhatod a tojásokat.

Végül a színezőléből kivéve hagyd megszáradni a tojásokat, majd a háztartásban fellelhető olajjal vagy zsírral töröld át őket. Nem kell eláztatni, csak épp áttörölni. Régen ezt szalonnabőrrel csinálták. Az eredmény: szép, fényes, színes húsvéti tojások.

 

Fotó: glaminati.com

Lássuk végül a színeket

Barna 

Ehhez a színhez erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat. Ne felejts el ecetet tenni a kávéhoz, ahogy fentebb írtam! Világosabb barnához használhatsz kávé helyett fekete teát is, de szép világos szín nyerhető a kaporból és a lila hagyma héjából is. Sötétebb barnához használj dióhéjat! A dió termésének burkával vagy az összepöndörödött száraz héjának a főzetével is jó eredményt érhetsz el.

Vörösesbarna 

A vöröshagyma burokleveleit hántold le és annyi vízben főzd, amennyi éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fog a hagymalé. Attól függően, hogy mennyire erős a hagyma, az eredmény sötétebb narancssárga, barna vagy világosabb árnyalat is lehet. Ha egy kiskanál timsót is adsz a főzethez, akkor az eredmény gyönyörű napsárga lesz, de utána a tojást NE EDD MEG!

Zöld

Ezt a színt apróra vágott a spenóttal, petrezselyemlevéllel, zöld búzával, a vérehulló fecskefűvel, citromfűvel vagy a csalánlevelet is el lehet érni. Gyakorlatilag bármilyen zsenge, zöld növény megteszi.

Kék

Apróra vágott vöröskáposztával elérheted ezt a színt. Lilásabb árnyalathoz használj feketeribizlivel vagy áfonyát!

Sárga

Őrölt kurkumapor, narancs vagy citromhéj, reszelt sárgarépa, zeller, őrölt kömény, alma héja, diólevél, kamilla tea vagy savanyúkáposzta adhatja ezt a színt. Legerősebb sárgát talán a kurkuma fogja eredményezni.

Narancssárga

Remek narancssárgás festőlevet készíthetsz fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény segítségével. Jó eredményt érhetsz el a kutyatej gyökerével, zöldhagyma héjával sötétebb színhez pedig chili paprika porral. Ha a vöröshagyma burokleveléből készült főzetet enyhébbre főzöd, akkor is hasonló színt fogsz kapni.

Lila

E szín eléréséhez a cékla leve kitűnő bármilyen formában a friss zöldségtől a savanyúságon át a konzervig. Ezt a színezőanyagot nem fontos hosszasan főzni, elég csak felmelegíteni is, mert elég erős így is. Ha a lilának a kékes árnyalatát szereted, akkor a feketeribizli és az áfonya lesznek a legjobb barátaid a tojásfestéshez.

Rózsaszín

Az erős csipkebogyó tea készítésével szép halvány rózsaszínt kaphatsz. Ha erősebb rózsaszínt szeretnél, akkor használj gránátalma levet, vagy cékla héját (de a céklában ne hagyd sokáig a tojásokat). Szürkésebb rózsaszínt pedig a csipkebogyó főzetből kaphatsz, de ezzel kicsit ügyesen kell bánnod. Nagyon gyenge színezőanyag. Áztatás után óvatosan emeld ki száradni, mert lepereghet róla a szín! Száradás után viszont a színezőréteg rajta marad.


Színezés után nincs is más hátra, mint gyönyörködni a végeredményben. De ha nem elégszel meg ennyivel, akkor még természetesen további mintákat is rajzolhatsz a tojásokra. Akár mandalákat is ;)



Ha hasznosnak találod ezt a cikket, akkor bátran oszd meg ismerőseiddel is