Rémisztően egészséges ötletek a halloweeni asztalra
Mindig is szerettük a halloweeni időszakot, szülőként azonban be kell valljam, picit aggódunk is az ünnep "mellékhatásaként" jelentkező cukorsokk miatt. Összegyűjtöttünk ezért néhány jópofa, mégis egészséges receptet, amelyekkel feldobhatjuk a Halloween asztalt és a cukorsokktól sem kell tartanunk.
Boszorkány ujjak
Ez a rágcsálnivaló a Halloween egyik legjobb édessége. Biztos sikered lesz, ha ezt teszed az ünnepi asztalra ;)
Hozzávalók:
3 bögre teljes kiőrlésű/rozs/zabliszt
1/2 bögre méz/nádcukor/nyírfacukor vagy édesítőt is használhatsz
1 bögre vaj
22 db mandula
1 kávéskanál só
1/2 teáskanál vanília aroma
1/2 teáskanál mandula aroma
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
1. Keverd össze a vajat, cukrot/édesítőt, vanília aromát egy tálban. Elektromos habverővel keverd jól össze.Fokozatosan add hozzá a lisztet, sütőport, sót, majd dolgozd össze. Takard le, majd tedda hűtőbe fél órára.
2. Melegítsd elő a sütőt 165 fokra.
3. Vedd ki a hűtőből a tésztát, majd evőkanálnyi adagokból készítsd el az ujjakat. Tedd egy vágódeszkára, majd kezdd el görgetni, míg hosszúkás nem lesz. Vágd be az ujjhajlatoknál (mint egy igazi ujjnál), majd tegyél egy szem mandulát a végére, mintha köröm lenne.
4. Tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd süsd 20-25 percig (míg aranybarna nem lesz).
Attól függően, hogy milyen vastag ujjakat gyúrsz, nagyjábó 22 db rágcsálnivaló készíthető ebből a mennyiségből :)
Gyümölcs pókok
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető finomság a gyümölcs pókok.
Hozzávalók:
1 fürt szőlő (nagyszemű, lehetőleg ne fehér szőlőt válassz)
1 zacskó mazsola
1 doboz fogpiszkáló
Elkészítés:
1. A fürtről vedd le a szőlőszemeket
2. a pálcikákra szúrd fel a mazsolákat, majd szúrd bele a szőlőszembe
Tipp: a fogpiszkálók hegyes végeit érdemes lehet utólag lecsippenteni egy ollóval, nehogy sérülést okozzanak a gyerekeknek.
Szellembanánok
Ha egészséges gyerekfalatokra van szükséged akkor még a gyümölcspókoknál is egyszerűbb dolgod van ezeknél az imádnivaló csokis banánszellemeknél. Gyorsan és egyszerűen elkészíthetők egy kis banánnal és némi csokidarabbal, és minden korosztály számára örömet okoznak.
Te most komolyan ide klikkeltél? :D
Na jó, ha a szellemek nagyon fel akarnak borulni, akkor egy kis vanília pudinggal vagy vajjal oda lehet őket "ragasztani" a tányérhoz ;)
Alma-szörnyecskék
Kis kézügyességet és türelmet igénylő finomság, de megéri a fáradtságot az alma-szörnyecskék elkészítése.
Hozzávalók:
1 nagy alma
1 zacskó pudingpor (vanília, banán, csoki, karamell ... stb, ízlés szerint)
1/2L tej
1 csomag hántolt mandula vagy napraforgómag (sótlan!)
pár szem földieper
apró pillecukor (vagy kisebbekre vágjuk a nagyobbakat)
apró csokikorongok (vagy olvasztott csoki)
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, szárazra töröljük és negyedekbe vágjuk. Egyszerre egy cikk almát magunk elé fektetünk egy vágódeszkán és a domború oldalán - két vágással - bemetsszük. Elkészítjük a pudingot, majd a kapott szájakba keveset kenünk és fogak gyanánt negyedelt mandulát vagy napraforgómagot nyomkodunk bele.
TIPP: a fogak helyét előkészítheted egy hegyesebb késsel vagy fogpiszkálóval is, úgy könnyebben belemennek az almába.
Az epreket szeletekre vágjuk, így megkapjuk a szörnyecskék nyelvét. Egy pici olvasztott csokival felragaszthatjuk a pillecukor szemeket, majd a pillecukrok közepébe, ugyancsak csokival beragaszthatjuk a csokikorongokat. Ha nincsen csokikorongunk, ide is megteszi egy kis olvasztott csokipötty.
Sütőtök puding
Ha Halloween akkor természetesen sütőtök, így nem maradhat ki egy kis "tökös" recept sem.
3 dl sűrített tej
1. Készítsd el a vanília pudingot a szokásos módon
Szellem habcsók
Rémesen egyszerű, mégis nagyszerű recept, amivel feldobhatjuk a halloweeni hangulatot.
2 tojásfehérje (73 gr)
147 gr édesítő, nádcukor vagy nyírfacukor
2 tk keményítő
1 tk ecet
kevéske vanília aroma
Fekete ételvesték filc vagy ecset vagy olvasztott csoki
A tojások fehérjét habbá verjük, hozzákeverjük az édesítőt, nádcukrot vagy nyírfacukrot. Amikor jó sűrű, elkeverjük benne a keményítőt, vaníliát és az ecetet, majd kemény masszává keverjük.
Sima csöves habzsákból egy sütőpapírral bélelt tepsire halmokat nyomunk és 100 fokra előmelegített légkeveréses sütőben résnyire nyitva hagyott ajtónál elkezdjük szárítani őket.
Amikor már elválnak a papírtól – ez nekem kb 40 perc alatt sikerült -, akkor mérsékeljük a hőt 80-85 fokra és újabb 40-60 percig szárítjuk őket.
Nyitott sütő ajtónál hagyjuk kihűlni őket, majd fekete ételfesték filccel vagy olvasztott csokival és ecsettel szemeket és szájat rajzolunk nekik.