Adatkezelési tájékoztató

1. BEVEZETÉS

A Györfi Péter ev. (a továbbiakban: Adatkezelő) mint adatkezelő magára nézve kötelezőnek ismeri el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállal arra, hogy tevékenységével kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos jogszabályokban meghatározott elvárásoknak. Az Adatkezelő adatkezeléseivel kapcsolatosan felmerülő adatvédelmi irányelvek folyamatosan elérhetők a https://mandala4u.hu címen, vagy az Érintett elérheti a következőkre kattintva (https://bit.ly/2FX6GgS).

Az Adatkezelő fenntartja magának a jogot jelen tájékoztató bármikor történő megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő időben értesíti közönségét. Amennyiben kérdése lenne jelen közleményünkhöz kapcsolódóan, kérjük, írja meg nekünk, és kollégánk megválaszolja kérdését.

Az Adatkezelő elkötelezett ügyfelei és partnerei személyes adatainak védelmében, kiemelten fontosnak tartja ügyfelei információs önrendelkezési jogának tiszteletben tartását. Az Adatkezelő a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja. Az Adatkezelő az alábbiakban ismerteti adatkezelési gyakorlatát:

2. AZ ADATKEZELŐ MEGNEVEZÉSE

Név: Györfi Péter, egyéni vállalkozó
Székhely: 4064 Nagyhegyes, József Attila utca 20.
Adószám: 69554636-1-29
Nyilvántartási szám: 53353883
Statisztikai számjel: 69554636591123109
e-mail: info.mandala4u@gmail.com 
Honlap: https://mandala4u.hu
Telefon: +36-20/251-2014

Tárhelyszolgáltató:

Cégnév: Shopify Inc.
Székhely: 150 Elgin St, Suite 800, Ottawa, ON, K2P 1L4, Kanada
Telefon: +1 888 746 7439
E-mail: support@shopify.com
Honlap: shopify.com

3. A tájékoztatóban található FONTOSABB fogalmak meghatározása

  • „Érintett”: bármely információ alapján azonosított vagy azonosítható természetes személyek, akikre vonatkozóan az Adatkezelő hozzájuk kapcsolódó személyes adatokat kezel.
  • „Személyes adat”: azonosított vagy azonosítható természetes személyre („érintett”) vonatkozó bármely információ; azonosítható az a természetes személy, aki közvetlen vagy közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név, szám, helymeghatározó adat, online azonosító vagy a természetes személy testi, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó egy vagy több tényező alapján azonosítható.
  • „Adatkezelő”: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely a személyes adatok kezelésének céljait és eszközeit önállóan vagy másokkal együtt meghatározza; ha az adatkezelés céljait és eszközeit az uniós vagy a tagállami jog határozza meg, az adatkezelőt vagy az adatkezelő kijelölésére vonatkozó különös szempontokat az uniós vagy a tagállami jog is meghatározhatja;
  • „Adatkezelés”: a személyes adatokon vagy adatállományokon automatizált vagy nem automatizált módon végzett bármely művelet vagy műveletek összessége, így a gyűjtés, rögzítés, rendszerezés, tagolás, tárolás, átalakítás vagy megváltoztatás, lekérdezés, betekintés, felhasználás, közlés továbbítás, terjesztés vagy egyéb módon történő hozzáférhetővé tétel útján, összehangolás vagy összekapcsolás, korlátozás, törlés, illetve megsemmisítés;
  • „Adatfeldolgozó”: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely az adatkezelő nevében személyes adatokat kezel;
  • „Adatfeldolgozás”: az adatkezelő megbízásából vagy rendelkezése alapján eljáró adatfeldolgozó által végzett adatkezelési műveletek összessége;
  • „Adatvédelmi incidens”: a biztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi;
  • „Címzett”: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, akivel vagy amellyel a személyes adatot közlik, függetlenül attól, hogy harmadik fél-e. Azon közhatalmi szervek, amelyek egy egyedi vizsgálat keretében az uniós vagy a tagállami joggal összhangban férhetnek hozzá személyes adatokhoz, nem minősülnek címzettnek; az említett adatok e közhatalmi szervek általi kezelése meg kell, hogy feleljen az adatkezelés céljainak megfelelően az alkalmazandó adatvédelmi szabályoknak.

4. ALAPELVEK AZ ADATKEZELÉS SORÁN

Az Adatkezelő, adatkezelési tevékenységeit a következő, személyes adatok kezelésére vonatkozó elvek alapján végzi, miszerint a személyes adatok:

  1. kezelését jogszerűen és tisztességesen, valamint az érintett számára átlátható módon kell végezni („jogszerűség, tisztességes eljárás és átláthatóság”);
  2. gyűjtése csak meghatározott, egyértelmű és jogszerű célból történjen, és azokat ne kezeljék ezekkel a célokkal össze nem egyeztethető módon; a 89. cikk (1) bekezdésének megfelelően nem minősül az eredeti céllal össze nem egyeztethetőnek a közérdekű archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból történő további adatkezelés („célhoz kötöttség”);
  3. az adatkezelés céljai szempontjából megfelelőek és relevánsak kell, hogy legyenek, és a szükségesre kell korlátozódniuk („adattakarékosság”);
  4. pontosnak és szükség esetén naprakésznek kell lenniük; minden észszerű intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy az adatkezelés céljai szempontjából pontatlan személyes adatokat haladéktalanul töröljék vagy helyesbítsék („pontosság”);
  5. tárolásának olyan formában kell történnie, amely az érintettek azonosítását csak a személyes adatok kezelése céljainak eléréséhez szükséges ideig teszi lehetővé; a személyes adatok ennél hosszabb ideig történő tárolására csak akkor kerülhet sor, amennyiben a személyes adatok kezelésére a 89. cikk (1) bekezdésének megfelelően közérdekű archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból kerül majd sor, az e rendeletben az érintettek jogainak és szabadságainak védelme érdekében előírt megfelelő technikai és szervezési intézkedések végrehajtására is figyelemmel („korlátozott tárolhatóság”);
  6. kezelését oly módon kell végezni, hogy megfelelő technikai vagy szervezési intézkedések alkalmazásával biztosítva legyen a személyes adatok megfelelő biztonsága, az adatok jogosulatlan vagy jogellenes kezelésével, véletlen elvesztésével, megsemmisítésével vagy károsodásával szembeni védelmet is ideértve („integritás és bizalmas jelleg”).
  7. Az adatkezelő felelős a fenti alapelvek megfelelésért, továbbá képes e megfelelés igazolására („elszámoltathatóság”).
  8. Mind az adatkezelés módjának meghatározásakor, mind pedig az adatkezelés során az Adatkezelő megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket – például álnevesítést – hajt végre a fenti elvek hatékony megvalósítása, a kötelezettségek teljesítése, jogi garanciák beépítése stb. céljával, mindezeket pedig szabályozottan és részletesen dokumentáltan teszi meg. A gyakorlatban a gondolkodásmódot elősegíti a munkavállalók oktatása, adatvédelmi tudatossága, valamint az egyes adatkezelések bevezetése és/vagy rendszeres felülvizsgálata során használt hatásvizsgálat, kockázatelemzés, érdekmérlegelési teszt („Privacy by design”).

Az Adatkezelő kizárólag csak olyan, az érintett önkéntes hozzájáruláson alapuló személyes adatokat kezel, melyek szükségesek az éríntettnek nyújtott, az Általános Szerződési Feltételekben meghatározott szolgáltatás teljesítéséhez.

A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. Az érintettel akkor helyreállítható a kapcsolat, ha az Adatkezelő rendelkezik azokkal a technikai feltételekkel, amelyek a helyreállításhoz szükségesek.

Az Adatkezelő kiemelt figyelmet fordít a cselekvőképtelen és 16 éven aluli korlátozottan cselekvőképes kiskorú személyek, a gyermekek személyes adatainak védelmére. Az ő nyilatkozatukhoz a törvényes képviselőjének hozzájárulása szükséges, kivéve azon szolgáltatás részeket, ahol a nyilatkozat a mindennapi életben tömegesen előforduló adatkezelést céloz, és különösebb megfontolást nem igényel.

Ha a személyes adat felvételére az érintett hozzájárulásával került sor, az Adatkezelő a felvett adatokat törvény eltérő rendelkezésének hiányában

  1. a) a rá vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából, vagy
  2. b) az adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából, ha ezen érdek érvényesítése a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozásával arányban áll további külön hozzájárulás nélkül, valamint az érintett hozzájárulásának visszavonását követően is kezelheti.

Az Adatkezelő személyes adatot csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezel. Az Adatkezelő kijelenti, hogy az adatkezelése minden szakaszában megfelel a célnak, továbbá az adatok felvétele és kezelése tisztességesen történik. Az Adatkezelő kijelenti, hogy csak olyan személyes adatot kezel, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig.

Az Adatkezelő kijelenti, hogy személyes adatot csak megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezéssel kezel. Az Adatkezelő az érintettet az adatkezelés megkezdése előtt megfelelően tájékoztatja, hogy az adatkezelés hozzájáruláson alapul vagy kötelező. Az érintettet – egyértelműen, közérthetően és részletesen – tájékoztatja az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról, arról, ha az érintett személyes adatait az adatkezelő az érintett hozzájárulásával és az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából kezeli, illetve arról, hogy kik ismerhetik meg az adatokat. A tájékoztatás kiterjed az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogaira és jogorvoslati lehetőségeire is.

Az Adatkezelő az adatkezelés során biztosítja az adatok pontosságát, teljességét, naprakészségét, valamint azt, hogy az érintettet csak az adatkezelés céljához szükséges ideig lehessen azonosítani.

Az Adatkezelő a személyes adatok kezelését jogszerűen és tisztességesen, valamint az érintett számára átlátható módon végzi. Az Infotv. 2. § (2) bekezdése alapján, az alapelvek körében az Infotv. 4. § (5) bekezdésében meghatározott következő kiegészítéssel együttesen kell alkalmazni a Rendeletet: „A személyes adatok kezelését tisztességesnek és törvényesnek kell tekinteni, ha az érintett véleménynyilvánítási szabadságának biztosítása érdekében az érintett véleményét megismerni kívánó személy az érintett lakóhelyén vagy  tartózkodási helyén felkeresi, feltéve, hogy az érintett személyes adatait e törvény rendelkezéseinek megfelelően kezelik és a személyes megkeresés nem üzleti célra irányul. A személyes megkeresésre a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napon nem kerülhet sor.”

Az Adatkezelő, a neki megadott személyes adatokat nem ellenőrzi. A megadott adatok megfelelősségéért kizárólag az azt megadó személy (Érintett) felel. Bármely Érintett e-mail címének megadásakor egyben felelősséget vállal azért, hogy a megadott e-mail címről kizárólag ő vesz igénybe szolgáltatást. E felelősségvállalásra tekintettel egy megadott e-mail címen történt belépésekkel összefüggő mindennemű felelősség kizárólag azt az Érintett terheli, aki az e-mail címet regisztrálta.

5. AZ ADATKEZELÉS TÍPUSAI, A SZEMÉLYES ADATOK KÖRE, AZ ADATKEZELÉS CÉLJA, JOGCÍME ÉS IDŐTARTAMA

Az Adatkezelő tevékenységének adatkezelései önkéntes hozzájáruláson, vagy az érintettel létrejött szerződés teljesítésén alapulnak. Bizonyos esetekben azonban a megadott adatok egy körének kezelését, tárolását, továbbítását jogszabályok teszik kötelezővé, melyről külön értesítjük közönségünket.

Felhívjuk az Adatkezelő részére adatközlők figyelmét, hogy amennyiben nem saját személyes adataikat adják meg, az adatközlő kötelessége az érintett hozzájárulásának beszerzése.

Az Adatkezelő adatkezelési alapelvei összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:

- Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) – a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR);

- 2011. évi CXII. törvény - az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról (Infotv.),

- 2001. évi CVIII. törvény – az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az

információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről (Eker.tv.),

- 2003. évi C. törvény – az elektronikus hírközlésről (Eht.),

5.1. HONLAP HASZNÁLATA SORÁN KEZELT ADATOK

Ön a https://mandala4u.hu oldalt személyes adatai megadása nélkül is használhatja, ennek megfelelően a honlap használatára az általános adatvédelmi rendelet hatálya nem terjed ki.

A honlap böngészése során keletkező adatokat az Adatkezelő semmilyen módon nem tárolja vagy kezeli a konkrét érintetthez köthető módon.

5.2. A https://mandala4u.hu HONLAP COOKIE KEZELÉSE

A https://mandala4u.hu honlap üzemeltetője a testre szabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és olvas vissza, azonban a cookiek segítségével nem valósít meg személyes adat kezelést.

Az adatkezelés jogalapja: az Eker tv. 13.§/A (3), (4) bekezdései, a 2002/58/EK irányelv 5. cikk (3) bekezdésében foglalt jogszabályi rendelkezések, valamint az Ehtv. 155.§ (4) bekezdése alapján az érintett hozzájárulása, amelyet a honlapokra történő első belépéskor kérünk el, és rögzítünk.

A sütikről az alábbi címen érhető el bővebb információ:
https://mandala4u.hu/pages/cookie-suti-szabalyzatunk

A sütit a felhasználó képes törölni saját számítógépéről, illetve letilthatja böngészőjében a sütik alkalmazását. A sütik kezelésére általában a böngészők Eszközök/Beállítások menüjében az Adatvédelem beállításai alatt, cookie vagy süti megnevezéssel van lehetőség.

5.3. REGISZTRÁCIÓHOZ, FIÓK LÉTREHOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ ADATKEZELÉS

A kezelt személyes adatok típusa: az érintett utóneve, vezetékneve, e-mail címe, jelszó.

Az adatkezelés célja: A regisztráció során megadott adatok tárolásával az Adatkezelő kényelmesebb szolgáltatást tud biztosítani (pl. az érintett adatait újabb vásárláskor nem kell ismét megadni)A regisztráció a szerződéskötésnek feltétele.

Az érintettek köre: Minden természetes személy, aki az Adatkezelő weboldalán regisztrál, fiókot hoz létre.

Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján.

Az adatkezelés időtartama: felhasználói adatok adatbázisban tárolásának idejére, a felhasználó törlési kérelméig.

Az adatkezeléssel érintett tevékenység és folyamat leírása:

A rendelés leadásának érdekében, az érintett a weboldalon tud regisztrálni, melynek során meg kell adnia a regisztrációhoz szükséges információkat.

Az adatok megismerésére jogosultak, a személyes adatok címzettjei:

Az Adatkezelő a regisztráció teljesítése érdekében kezeli a személyes adatokat.

5.4. BELÉPÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ ADATKEZELÉS

A kezelt személyes adatok típusa: az érintett e-mail címe, jelszava.

Az adatkezelés célja: A regisztráció, majd a saját fiókba történő belépés során megadott adatok tárolásával az Adatkezelő kényelmesebb szolgáltatást tud biztosítani (pl. az érintett adatait újabb vásárláskor nem kell ismét megadni)A regisztráció a szerződéskötésnek feltétele.

Az érintettek köre: Minden természetes személy, aki az Adatkezelő weboldalán regisztrál, és belép a saját fiókjába.

Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján.

Az adatkezelés időtartama: felhasználói adatok adatbázisban tárolásának idejére, a felhasználó törlési kérelméig.

Az adatkezeléssel érintett tevékenység és folyamat leírása:

A rendelés leadásának érdekében, az érintett a weboldalon tud regisztrálni, melynek során meg kell adnia a regisztrációhoz szükséges információkat. Ezt követően a már létrejött fiókjába be tud lépni.

Az adatok megismerésére jogosultak, a személyes adatok címzettjei:

Az Adatkezelő a regisztráció, valamint a belépés teljesítése érdekében kezeli a személyes adatokat.

5.5. RENDELÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ ADATKEZELÉS

A kezelt személyes adatok típusa: az érintett utóneve, vezetékneve, e-mail címe

Az adatkezelés célja: A weboldalon történő vásárlás során a szerződés teljesítése, a megrendelések teljesítése, kapcsolattartás.

Az érintettek köre: Minden természetes személy, aki az Adatkezelő weboldalán rendel.

Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján.

Az adatkezelés időtartama: felhasználói adatok adatbázisban tárolásának idejére, a felhasználó törlési kérelméig.

Az adatkezeléssel érintett tevékenység és folyamat leírása:

A rendelés leadásának érdekében, az érintettnek meg kell adnia a rendelés teljesítéséhez szükséges információkat.

Az adatok megismerésére jogosultak, a személyes adatok címzettjei:

Az Adatkezelő, a felvett rendelések teljesítése érdekében kezeli a megrendeléshez kapcsolódó személyes adatokat.

5.6. SZÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADATKEZELÉS

A kezelt személyes adatok típusa: keresztnév, vezetéknév, szállítási cím (irányítószám, település név, utca, házszám, emelet, ajtó), telefonszám.

Az adatkezelés célja: A weboldalon történő vásárlás során a megrendelések kiszállításának teljesítése, kapcsolattartás.

Az érintettek köre: Minden természetes személy, aki az Adatkezelő weboldalán rendel és kiszállítást kér.

Az adatkezelés jogalapja: a szerződés teljesítése a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés b) pontja alapján.

Az adatkezelés időtartama: a szerződések teljesítését követő 5 + 2 év

Az adatkezeléssel érintett tevékenység és folyamat leírása:

A rendelés leadásának, valamint a megvásárolt termék kiszállításának érdekében, az érintettnek meg kell adnia a rendelés teljesítéséhez, valamint a szállításhoz szükséges információkat.

Az adatok megismerésére jogosultak, a személyes adatok címzettjei:

Az Adatkezelő, a felvett megrendelések teljesítése érdekében, valamint a megrendelt termékek kiszállítása érdekében kezeli a megrendeléshez, illetőleg a kiszállításhoz kapcsolódó személyes adatokat. Harmadik fél részére is történik adattovábbítás a Magyar Posta Zrt. személyében.

 

5.7. SZÁMLÁZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADATKEZELÉS

A kezelt személyes adatok típusa: vezetéknév, keresztnév, e-mail cím, telefonszám, számlázási cím (irányítószám, település név, utca, házszám, emelet, ajtó).

Az adatkezelés célja: A weboldalon történő vásárlás során a szerződés teljesítése, számla kiállítása, a fizetés dokumentálása, számviteli kötelezettség teljesítése, kapcsolattartás.

Az érintettek köre: Minden természetes személy, aki az Adatkezelő weboldalán vásárol.

Az adatkezelés jogalapja: jogszabályi kötelezettség a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés c) pontja, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. 159. § (1) bekezdése, valamint a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény alapján.

Az adatkezelés időtartama: a kiállított számlákat az Sztv. 169. § (2) bekezdése alapján a számla kiállításától számított 8 évig meg kell őrizni. Társaságunk a törvényi előíráson túl + 2 évig kezeli a személyes adatokat az elévülési idő, valamint az egyes adóhatósági vizsgálatok lefolytatása miatt.

Az adatkezeléssel érintett tevékenység és folyamat leírása:

Az adatkezelési folyamat a jogszabályoknak megfelelő számla kiállítása és a számviteli bizonylat-megőrzési kötelezettség teljesítése érdekében történik.

Az adatok megismerésére jogosultak, a személyes adatok címzettjei:

Az Adatkezelő, és a számlázással és könyveléssel érintett (a jelen tájékoztató 6. pontjában részletesen kifejtett) adatfeldolgozói a számla kibocsátása és annak Adatkezelő részére történő könyvelése érdekében kezelik a számlázáshoz kapcsolódó személyes adatokat.

5.8. PANASZKEZELÉSSEL KAPCSOLATOS ADATKEZELÉS

A kezelt személyes adatok típusa: Panasz egyedi azonosítószáma, név, lakcím, telefonszám, bankszámlaszám (pénzbeli kártérítés esetén), a panaszbejelentés helye, ideje, a panaszbejelentés módja, kapcsolódó dokumentumok (pl. jegyzőkönyv, bejelentő lap), fénykép.

Az adatkezelés célja: Az Adatkezelő által kínált szolgáltatásokkal kapcsolatosan felmerülő minőségi kifogások kezelése, elbírálása, nyilvántartása.

Az érintettek köre: A reklamáció kapcsán a panaszt benyújtó vevő és az Adatkezelő ügyintéző munkatársa adatait tároljuk.

Az adatkezelés jogalapja: Hozzájárulás alapján indul az ügyintézés, a jegyzőkönyv jogszabályi kötelezettség alapján készül. [GDPR 6. cikk (1) a) és c)]

Az adatkezelés időtartama: A panaszról felvett jegyzőkönyvek és a kapcsolódó iratok tekintetében a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 17/A. § (7) bekezdése alapján 5 + 2 év.

Az adatkezeléssel érintett tevékenység és folyamat leírása:

Az adatkezelési folyamat a jogszabályoknak megfelelő számla kiállítása és a számviteli bizonylat-megőrzési kötelezettség teljesítése érdekében történik.

Az adatok megismerésére jogosultak, a személyes adatok címzettjei:

Az Adatkezelő, a panaszról felvett jegyzőkönyvek jogszabályban foglalt kötelezettsége teljesítése érdekében kezeli a panaszhoz kapcsolódó személyes adatokat. Címzett lehet egy esetleges vizsgálat során a fogyasztóvédelmi hatóság is.

5.9. kérdés feltevéséhez, visszajelzés írásához KAPCSOLÓDÓ ADATKEZELÉS

A kezelt személyes adatok típusa: az érintett neve, e-mail címe, értékelés.

Az adatkezelés célja: Az adatkezelés célja az érintett számára megfelelő információ nyújtása és kapcsolattartás.

Az érintettek köre: Minden természetes személy, aki az Adatkezelővel kapcsolatba lép és az Adatkezelőtől információt kér személyes adatainak megadása mellett.

Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján.

Az adatkezelés időtartama: a szolgáltatás nyújtásának időtartama alatt (az adat törléséig).

Személyes adatok továbbítása: Az adatkezelés során, a személyes adatok kerülnek továbbításra az adatkezelővel szerződéses kapcsolatban álló adatfeldolgozóknak, a szerződésben foglalt szolgáltatások teljesítésének céljából, az Adatkezelő utasítása alapján.

Az adatkezeléssel érintett tevékenység és folyamat leírása:

  1. Az érintett az Adatkezelő által biztosított, számára elérhető úton vagy módon egyeztethet az Adatkezelővel az Adatkezelő szolgáltatásairól, és/vagy egyéb, kapcsolódó kérdésekről, továbbá visszajelzést írhat a már átvett termékről.
  2. Érintett, az adatkezelés céljával összhangban, önkéntesen hozzájárul ahhoz, hogy ha az információkérés során elérhetőségét megadta, azon keresztül Adatkezelő vele kapcsolatba lépjen, hogy a kérdést pontosítsa, vagy azt részére megválaszolja.

Az adatok megismerésére jogosultak, a személyes adatok címzettjei:

Az Adatkezelő, a válaszok teljesítése, kapcsolattartás érdekében, valamint a Google Ireland Limited, mint adatfeldolgozó kezelik az üzenetküldéshez kapcsolódó személyes adatokat.

5.10. HÍRLEVÉL TEVÉKENYSÉG

A Grt. 6. §-a értelmében Felhasználó előzetesen és kifejezetten hozzájárulhat ahhoz, hogy az Adatkezelő hírleveleivel a hírlevélre történő regisztrációkor megadott elérhetőségein megkeresse. Továbbá Felhasználó a jelen tájékoztató rendelkezéseit szem előtt tartva hozzájárulhat ahhoz, hogy az Adatkezelő a reklámajánlatok küldéséhez szükséges személyes adatait kezelje, valamint ahhoz, hogy ezen adatkezelés során Adatkezelő reklámajánlataival, egyéb küldeményeivel a regisztrációkor megadott elérhetőségein megkeresse.

Törlési kérelem küldhető a jelen tájékoztató „AZ ÉRINTETTEK JOGAI ÉS JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI” pontjában megjelölt elérhetőségekre, valamint a törlés a marketing megkeresés (hírlevél) alján található „Leiratkozás” gombra kattintva is kérelmezhető. Leiratkozás esetén az Adatkezelő további hírleveleivel, ajánlataival nem keresi meg az Érintettet a továbbiakban. Az Érintett bármikor ingyenesen leiratkozhat a hírlevélről, és az adatkezeléshez való hozzájárulását visszavonhatja.

Ebben az esetben az Adatkezelő minden - a hírlevelek küldéséhez szükséges - személyes adatát törli nyilvántartásából és további hírlevéllel nem keresi meg a Felhasználót.

A kezelt személyes adatok típusa: e-mail cím, valamint a rendszer tárolja a fel- és leiratkozással, az üzenetek küldésével, kézbesítésével, megnyitásával, illetve az érintettek online aktivitásával kapcsolatos analitikai adatokat (pl. az események dátuma és időpontja, megtekintett tartalmak, számítógép IP címe, kézbesíthetetlenség oka).

Az adatkezelés célja: hírlevelet tartalmazó elektronikus üzenetek (e-mail) küldése az érintett részére, tájékoztatás nyújtása az aktuális információkról, akciókról, új funkciókról, aktuális rendezvényekről, programokról, a címzett teljes körű, általános, vagy személyre szabott tájékoztatása az Adatkezelő legújabb akcióiról, eseményeiről, híreiről, értesítés szolgáltatások változásáról, elmaradásáról.

Az érintettek köre: Minden természetes személy, aki az Adatkezelő híreiről, akcióiról, kedvezményeiről rendszeresen értesülni kíván, ezért személyes adatainak megadásával a hírlevél szolgáltatásra feliratkozik a weboldalon található [Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi irányelvet] checkbox-ra (jelölőnégyzet) való kattintással.

Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása (GDPR Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Grt. 6. § (5) bekezdése)

Az adatkezelés időtartama: a hozzájáruló nyilatkozat visszavonásáig, azaz a leiratkozásig tart az adatkezelés.

Az adatok megismerésére jogosult lehetséges adatkezelők személye, a személyes adatok címzettjei: A személyes adatokat az Adatkezelő ügyfélszolgálati munkatársai kezelhetik, a fenti alapelvek tiszteletben tartásával, valamint a Mailchimp, mint adatfeldolgozó.

Az adatszolgáltatás elmaradásának lehetséges következményei: az érintett nem értesül az adatkezelő hírlevélben foglalt aktuális ajánlatairól.

5.11. KÖZÖSSÉGI OLDALAKON TÖRTÉNŐ JELENLÉT

Az Adatkezelő elérhető a különböző közösségi portálokon (Facebook, Instagram, Twitter). Adatkezelő az érintettekkel a közösségi oldalon keresztül kizárólag akkor kommunikál, és így a kezelt adatok körének célja akkor válik lényegessé, ha az érintett a közösségi oldalon keresztül keresi meg az Adatkezelőt.

A kezelt személyes adatok típusa: érintett publikus neve, publikus fotója, publikus e-mail címe, érintett közösségi oldalon keresztül küldött üzenete, érintett általi értékelés, vagy más művelet eredménye.

Az adatkezelés célja: a weboldalon található tartalmak közösségi oldalon történő megosztása, publikálása, marketingje. A közösségi oldal segítségével az érintett tájékozódhat a legújabb akciókról is.

Az érintettek köre: Azon természetes személyek, akik az Adatkezelő közösségi oldalait vagy azon megjelenő tartalmakat önként követik, megosztják, kedvelik.

Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása (GDPR Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Grt. 6. § (5) bekezdése). Érintett a közösségi oldal feltételei alapján önként hozzájárul az Adatkezelő tartalmainak követésével, kedveléséhez. Példálózó meghatározással élve, a Facebook oldalon található üzenő falon közzétett hírfolyamra az érintett az oldalon található „like”/ „tetszik” linkre kattintva iratkozhat fel, és ezzel hozzájárul az Adatkezelő híreinek és ajánlatainak közzétételéhez a saját üzenőfalán, és az ugyanitt található „dislike”/”nem tetszik” linkre kattintva iratkozhat le, továbbá az üzenő fal beállításai segítségével törölheti a nem kívánt, üzenő falon megjelenő hírfolyamokat.

Az adatkezelés időtartama: az érintett kérésére törlésig.

Érintett az adott közösségi oldal adatkezeléséről tájékoztatást az adott közösségi oldalon kaphat.

5.12. A HOZZÁJÁRULÁS IGAZOLHATÓSÁGÁVAL KAPCSOLATOS ADATKEZELÉS

A kezelt személyes adatok típusa: érintett IP címe, e-mail címe, a hozzájárulás időpontja

Az adatkezelés célja: A regisztráció, megrendelés során az informatikai rendszer eltárolja a hozzájárulással kapcsolatos informatikai adatokat a későbbi bizonyíthatóság érdekében.

Az érintettek köre: Minden természetes személy, aki az Adatkezelő weboldalán regisztrál, megrendel, hírlevélre feliratkozik.

Az adatkezelés jogalapja: jogszabályi kötelezettség alapján (GDPR 6. cikk (1) c) pontja alapján), a GDPR Rendelet 7. cikk (1) bekezdése írja elő ezt a kötelezettséget.

Az adatkezelés időtartama: A jogszabályi előírások miatt a hozzájárulást később igazolni kell tudni, ezért az adattárolás időtartama az adatkezelés megszűnését követő elévülési ideig kerül tárolásra.

5.13. KÜLSŐ LINKEK ÉS HIVATKOZÁSOK

Weboldalunk számos olyan kapcsolódási pontot (linket, hivatkozást) tartalmazhat, amely más szolgáltatók oldalaira vezet, így a honlap látogatója eljuthat olyan weboldalakra, amelyeknek adatkezelését nem az Adatkezelő végzi. Ezen szolgáltatók adat- és információvédelmi gyakorlatáért az Adatkezelő nem vállal felelősséget.

Ezek a linkek a következők:

Facebook gomb

A weboldal használhatja a Facebook Ireland Ltd. (4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Írország) („Facebook“) által üzemeltetett facebook.com közösségi hálózat közösségi pluginjeit. A pluginek a Facebook emblémáiról ismerhetők fel (kék alapon fehér „f“ betű, „Like“, „Tetszik“ vagy felfelé mutató hüvelykujj), illetve a „Facebook Social Plugin“ kifejezés jelöli őket. A Facebook közösségi pluginjeinek listája és kinézete a következő oldalon található: https://developers.facebook.com/docs/plugins/.

Ha a jelen weboldal olyan funkcióját használja, amely tartalmazza a fenti pluginek valamelyikét, akkor az eszköze közvetlen kapcsolatot létesít a Facebook szervereivel. A plugin tartalmát közvetlenül a Facebook küldi el az eszközére, és onnan építi be az online szolgáltatásunkba. A feldolgozott adatokból használati profilok generálhatók. Nem tudjuk befolyásolni, hogy a Facebook mely adatokat szerzi meg a plugin segítségével, ezért az ismereteink alapján tájékoztatjuk a felhasználókat.

A plugin beépítésével a Facebook értesül róla, hogy Ön megnyitotta a vonatkozó weboldalt. Ha be van jelentkezve a Facebookon, akkor a Facebook hozzá tudja rendelni a látogatást Facebook-fiókjához. Ha interakcióba lép a pluginnel, vagyis például a „Tetszik” gombra kattint vagy hozzászól, akkor a megfelelő adatok az eszközéről közvetlenül a Facebooknak lesznek továbbítva, és ott tárolódnak. Ha nincs Facebook-fiókja, akkor is előfordulhat, hogy a Facebook megtudja és tárolja az IP-címét.

Az adatok Facebook általi megszerzésének, további feldolgozásának és felhasználásának céljáról és terjedelméről, valamint a magánszférájának védelmével kapcsolatos jogokról és beállítási lehetőségekről a Facebook adatkezelési szabályzatából tájékozódhat: https://www.facebook.com/about/privacy/.

Ha tagja a Facebooknak, és nem szeretné, hogy a Facebook adatokat gyűjtsön Önről ezen a weboldalon, és összekapcsolja a Facebooknál tárolt profiladataival, akkor az online szolgáltatásunk használata előtt ki kell jelentkeznie a Facebookról, és törölnie kell a cookie-kat. További beállítások és az adatok hirdetési célú használatának letiltása a Facebook-profil beállításaiban adható meg:
https://www.facebook.com/settings?tab=ads,
az egyesült államokbeli oldal címe: http://www.aboutads.info/choices/,
az EU-beli oldal címe: http://www.youronlinechoices.com/.

A beállítások platformfüggetlenek, vagyis az asztali számítógépekre és a mobileszközökre egyaránt vonatkoznak.

További információ a Google és a Facebok adatvédelmi irányelveiről az alábbi elérhetőségeken olvasható:
http://www.google.com/privacy.html és https://www.facebook.com/about/privacy/

Pinterest gomb

Használjuk a Pinterest szolgáltatás (http://pinterest.com) gombjait („Pin It“). A gombok segítségével megoszthatja a webhelyünk tartalmait „Pinterest-táblákon“. Ha olyan webhelyet nyit meg, amely tartalmaz „Pin It“ gombot, akkor a böngészője közvetlen kapcsolatot létesít a Pinterest szervereivel. A „Pin It“ gomb tartalmát közvetlenül a Pinterest továbbítja a böngészőjének. Vagyis nem tudjuk befolyásolni, hogy a Pinterest a mely adatokat szerzi meg a „Pin It“ gomb segítségével, ezért az ismereteink alapján tájékoztatjuk a felhasználókat. E szerint kizárólag az IP-cím és az adott weboldal URL-címe kerül továbbításra, de kizárólag a „Pin It“ gomb megjelenítése és a tartalom megosztása céljából. Ezzel kapcsolatos további információt a Pinterest adatvédelmi szabályzatában talál a http://pinterest.com/about/privacy/ címen.

Instagram gomb

A weboldalon be vannak ágyazva az Instagram szolgáltatás funkciói. Ezeket az integrált funkciókat az Instagram Inc. (1601 Willow Road, Menlo Park, CA, 94025, USA) biztosítja. Ha be van jelentkezve az Instagram-fiókjába, akkor az Instagram gombra kattintva összekapcsolhatja a webhelyünk tartalmait az Instagram-profiljával. Ezáltal az Instagram hozzárendelheti a webhelyünkön tett látogatást a felhasználói fiókjához. Tájékoztatjuk, hogy a webhely szolgáltatójaként nincs ismeretünk a továbbított adatok tartalmáról és azok Instagram általi felhasználásáról.

 Az Instagram által gyűjtött információkról és azok felhasználásáról az adatvédelmi szabályzatból tájékozódhat a következő címen:

http://instagram.com/about/legal/privacy/.

YouTube gomb

Használjuk a YouTube LLC (901 Cherry Ave, San Bruno, CA 94066, USA), a Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA) leányvállalata által üzemeltett youtube.com YouTube-gomb pluginjét. A plugin a YouTube-emblémáról ismerhető fel. Amikor a weboldal olyan oldalát látogatja meg, amely rendelkezik YouTube-pluginnel, akkor kapcsolat létesül a YouTube szervereivel. Ezzel a YouTube-szerver értesül róla, hogy melyik weboldalt látogatták meg. Ha rendelkezik YouTube-fiókkal, és be van jelentkezve, akkor a YouTube közvetlenül hozzá tudja rendelni a böngészési viselkedését a személyes profiljához. Ha kijelentkezik a YouTube-fiókjából, akkor megakadályozhatja ezt a hozzárendelést. A YouTube által gyűjtött adatok megszerzéséről és felhasználásáról a következő címen talál további információt: https://www.youtube.com/static?template=privacy_guidelines.

 Beágyazott YouTube-videók

YouTube-videókat ágyazunk be. A beágyazott videók a webhely megnyitásakor cookie-kat helyeznek el a felhasználó számítógépén. Ha deaktiválta a cookie-k tárolását a Google hirdetési programjában, akkor YouTube-klipek megnyitásakor sem számíthat ilyen cookie-kra. A YouTube ugyanakkor más cookie-kban a felhasználótól független használati adatokat is tárol. Ha meg szeretné tiltani ezt, akkor a böngészőjében kell megadnia a megfelelő beállításokat.

 5.14. EGYÉB ADATKEZELÉSEK

 A jelen adatkezelési tájékoztatóban fel nem sorolt adatkezelésekről az adat felvételekor adunk tájékoztatást. Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a bíróság, az ügyész, a nyomozó hatóság, a szabálysértési hatóság, a közigazgatási hatóság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, illetőleg jogszabály felhatalmazása alapján más szervek tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett megkereshetik az adatkezelőt. Az Adatkezelő a hatóságok részére – amennyiben a hatóság a pontos célt és az adatok körét megjelölte – személyes adatot csak annyit és olyan mértékben ad ki, amely a megkeresés céljának megvalósításához elengedhetetlenül szükséges.

 6. ADATFELDOLGOZÓ(k) IGÉNYBEVÉTELE

Az Adatkezelő a saját adatkezelési tevékenységeinek elősegítése céljából, továbbá az érintettel kötött szerződés-, illetve a jogszabályok által támasztott kötelezettségeinek teljesítése érdekében adatfeldolgozókat vesz igénybe., ami azt jelenti, hogy a jelen adatvédelmi tájékoztatóban is rögzített személyes adatait átadjuk az adott szolgáltatással érintett adatfeldolgozónak.

 Az Adatkezelő nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag olyan adatfeldolgozókat vegyen igénybe, akik vagy amelyek megfelelő garanciákat nyújtanak az adatkezelés GDPR-ban foglalt követelményeinek való megfelelését és az érintettek jogainak védelmét biztosító, megfelelő technikai és szervezési intézkedések végrehajtására.

 Az adatfeldolgozó és bármely, az Adatkezelő vagy az adatfeldolgozó irányítása alatt eljáró, a személyes adatokhoz hozzáféréssel rendelkező személy a jelen tájékoztatóban foglalt személyes adatokat kizárólag az Adatkezelő utasításának megfelelően kezeli.

 Az adatfeldolgozó tevékenységeiért az Adatkezelő jogi felelősséggel tartozik. Az adatfeldolgozó csak abban az esetben tartozik felelősséggel az adatkezelés által okozott károkért, ha nem tartotta be a GDPR-ban meghatározott, kifejezetten az adatfeldolgozókat terhelő kötelezettségeket, vagy ha az Adatkezelő jogszerű utasításait figyelmen kívül hagyta, vagy azokkal ellentétesen járt el.

 Az adatfeldolgozónak az adatok kezelését érintően érdemi döntéshozatala nincsen. Az adatokat az adatfeldolgozók ugyanannyi ideig őrzik, mint az Adatkezelő, ezt követően törlésre kerülnek. Az Adatkezelő jogosult az adatvédelmi és biztonsági követelmények betartásának ellenőrzésére.

 Adatkezelő a következő adatfeldolgozókat veszi igénybe.

 

Adatfeldolgozó

Neve:

Shopify Inc.

Székhelye:

150 Elgin St, Suite 800, Ottawa, ON, K2P 1L4, Kanada

E-mail:

support@shopify.com

Telefon:

+1 888 746 7439

Honlap:

https://www.shopify.com  

Az adatfeldolgozói tevékenység megnevezése:

tárhelyszolgáltatás

 

Adatfeldolgozó

Neve:

KBOSS.hu Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Székhelye:

1031 Budapest, Záhony utca 7.

Adószáma:

13421739-2-41

Cégjegyzékszáma:

Cg. 01-09-303201

Nyilvántartást vezető bíróság:

Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Postacíme:

1031 Budapest, Záhony utca 7/C.

Képviseli:

Ángyán Balázs, ügyvezető

E-mail:

info@szamlazz.hu

Telefon:

+36-30-35-44-789

Honlap:

https://www.szamlazz.hu

Az adatfeldolgozói tevékenység megnevezése:

számlázó program kezelése

 

Adatfeldolgozó

Neve:

Borbely Éva

Székhelye:

4024 Debrecen, Szombathi István utca 11. 1/5.

Nyilvántartási száma:

12127375

Adószáma

64880738-1-29

Statisztikai számjele:

64880738702223109

Az adatfeldolgozói tevékenység megnevezése:

könyvelési tevékenység

 

Adatfeldolgozó

Neve:

Google Ireland Limited

Székhelye:

Írország, Dublin 4, Gordon House, Barrow Street

Nyilvántartási száma:

368047

Nyilvántartást vezető bíróság:

Írország jogszabályai alapján működik

Honlap:

www.google.com

Az adatfeldolgozói tevékenység megnevezése:

levelezési rendszer kezelése

 

Adatfeldolgozó

Neve:

The Rocket Science Group, LLC (Mailchimp)

Székhelye:

675 Ponce de Leon Ave NE Suite 5000 Atlanta, GA 30308 USA

Honlap:

https://mailchimp.com

Az adatfeldolgozói tevékenység megnevezése:

hírlevél adatbázis kezelése

Az Adatkezelő fenntartja a jogot további adatfeldolgozó igénybevételére, melynek személyéről legkésőbb az adatfeldolgozás megkezdésekor ad egyedi módon tájékoztatást.

 7. ADATTOVÁBBÍTÁS HARMADIK FÉL RÉSZÉRE

„harmadik fél”: az a természetes vagy jogi személy, közhatalmi szerv, ügynökség vagy bármely egyéb szerv, amely nem azonos az érintettel, az adatkezelővel, az adatfeldolgozóval vagy azokkal a személyekkel, akik az adatkezelő vagy adatfeldolgozó közvetlen irányítása alatt a személyes adatok kezelésére felhatalmazást kaptak.

A harmadik fél adatkezelők a saját nevükben, a saját adatvédelmi szabályzatuknak megfelelően kezelik az általunk közölt személyes adatokat.

 

 

Harmadik fél (önálló) adatkezelő

Neve:

OTP Mobil Szolgáltató Kft.

Székhelye:

1143 Budapest, Hungária krt. 17-19.

Adószáma:

24386106-2-42

Cégjegyzékszáma:

Cg. 01-09-174466

Nyilvántartást vezető bíróság:

Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Képviseli:

Benyó Péter, ügyvezető

E-mail:

ugyfelszolgalat@simple.hu

Telefon:

+36 1/20/30/70 3-666-611

Honlap:

https://.simplepay.hu  

A tevékenység megnevezése:

online fizetés (simplepay)

 

Harmadik fél (önálló) adatkezelő

Neve:

Magyar Posta Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Székhelye:

1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6.

Adószáma:

10901232-2-44

Cégjegyzékszáma:

Cg. 01-10-042463

Nyilvántartást vezető bíróság:

Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Képviseli:

Schamschula György, vezérigazgató

E-mail:

ugyfelszolgalat@posta.hu

Telefon:

+36-1-767-8282

Honlap:

https://posta.hu

A tevékenység megnevezése:

postai kézbesítés

 

Harmadik fél (önálló) adatkezelő

Neve:

Facebook Ireland Ltd. (Facebook és Instagram)

Székhelye:

4 Grand Canal Square Grand Canal Harbour Dublin 2 Írország

A tevékenység megnevezése:

Az Érintett által a reklámozási tevékenység érdekében jóváhagyott személyes adatokon alapuló meghatározott, célzott elektronikus hirdetések eljuttatása az Érintett számára.

 

Harmadik fél (önálló) adatkezelő

Neve:

YouTube LLC.

Székhelye:

901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, Egyesült Államok

A tevékenység megnevezése:

videómegosztás

 

Harmadik fél (önálló) adatkezelő

Neve:

Twitter International Company

Székhelye:

One Cumberland Place, Fenian Street Dublin 2, D02 AX07 IRELAND

A tevékenység megnevezése:

Az Érintett által a reklámozási tevékenység érdekében jóváhagyott személyes adatokon alapuló meghatározott, célzott elektronikus hirdetések eljuttatása az Érintett számára.

 

Harmadik fél (önálló) adatkezelő

Neve:

Pinterest Europe Ltd.

Székhelye:

Palmerston House, 2nd Floor, Fenian Street, Dublin 2, Írország

A tevékenység megnevezése:

Az Érintett által a reklámozási tevékenység érdekében jóváhagyott személyes adatokon alapuló meghatározott, célzott elektronikus hirdetések, illetőleg „pin”-ek, fotók eljuttatása az Érintett számára.

 

8. az adatok tárolása

Adatkezelő az érintett személyes adatait a Shopify Inc. által üzemeltetett szerveren tárolja.

 9. ADATBIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK

Az Adatkezelő és adatfeldolgozói a technológia állása és a megvalósítás költségei, továbbá az adatkezelés jellege, hatóköre, körülményei és céljai, valamint a természetes személyek jogaira és szabadságaira jelentett, változó valószínűségű és súlyosságú kockázat figyelembevételével megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy a kockázat mértékének megfelelő szintű adatbiztonságot garantálják.

Az Adatkezelő a személyes adatok kezeléséhez az alkalmazott informatikai eszközöket úgy választja meg és üzemelteti, hogy a kezelt adat:

- az arra feljogosítottak számára hozzáférhető (rendelkezésre állás);
- hitelessége és hitelesítése biztosított (adatkezelés hitelessége);
- változatlansága igazolható (adatintegritás);
- a jogosulatlan hozzáférés ellen védett (adat bizalmassága) legyen.

Az Adatkezelő az adatokat megfelelő intézkedésekkel védi különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés, sérülés, továbbá az alkalmazott technika megváltozásából fakadó hozzáférhetetlenné válás ellen.

Az Adatkezelő a különböző nyilvántartásaiban elektronikusan kezelt adatállományok védelme érdekében megfelelő technikai megoldással biztosítja, hogy a tárolt adatok – kivéve, ha azt törvény lehetővé teszi –közvetlenül ne legyenek összekapcsolhatók és az érintetthez rendelhetők.

Az Adatkezelő a technika mindenkori fejlettségére tekintettel olyan műszaki, szervezési és szervezeti intézkedésekkel gondoskodik az adatkezelés biztonságának védelméről, amely az adatkezeléssel kapcsolatban jelentkező kockázatoknak megfelelő védelmi szintet nyújt.

Az Adatkezelő az adatkezelés során megőrzi

- a titkosságot: megvédi az információt, hogy csak az férhessen hozzá, aki erre jogosult;
- a sértetlenséget: megvédi az információnak és a feldolgozás módszerének a pontosságát és teljességét;
- a rendelkezésre állást: gondoskodik arról, hogy amikor a jogosult használónak szüksége van rá, valóban hozzá tudjon férni a kívánt információhoz, és rendelkezésre álljanak az ezzel kapcsolatos eszközök.

Az Adatkezelő és az adatkezelésben érintett partnereinek informatikai rendszere és hálózata egyaránt védett a számítógéppel támogatott csalás, kémkedés, szabotázs, vandalizmus, tűz és árvíz, továbbá a számítógépvírusok, a számítógépes betörések és a szolgálatmegtagadásra vezető támadások ellen. Az üzemeltető a biztonságról szerverszintű és alkalmazásszintű védelmi eljárásokkal gondoskodik. Tájékoztatjuk a felhasználókat, hogy az interneten továbbított elektronikus üzenetek, protokolltól (e-mail, web, ftp stb.) függetlenül sérülékenyek az olyan hálózati fenyegetésekkel szemben, amelyek tisztességtelen tevékenységre, szerződés vitatására, vagy az információ felfedésére, módosítására vezetnek. Az ilyen fenyegetésektől megvédendő az Adatkezelő megtesz minden tőle elvárható óvintézkedést. A rendszereket megfigyeli annak érdekében, hogy minden biztonsági eltérést rögzíthessen, és bizonyítékkal szolgálhasson minden biztonsági esemény esetében. A rendszermegfigyelés ezen kívül lehetővé teszi az alkalmazott óvintézkedések hatékonyságának ellenőrzését is.

Az Adatkezelő nyilvántartja az esetleges adatvédelmi incidenseket, feltüntetve az adatvédelmi incidenshez kapcsolódó tényeket, annak hatásait és az orvoslására tett intézkedéseket. Az esetleges adatvédelmi incidenst az Adatkezelő késedelem nélkül, és ha lehetséges, legkésőbb 72 órával azután, hogy az adatvédelmi incidens a tudomására jutott, bejelenti a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, kivéve, ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően nem jár kockázattal a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve. Ha a bejelentés nem történik meg 72 órán belül, mellékelni kell hozzá a késedelem igazolására szolgáló indokokat is.

10.  AZ ÉRINTETTEK JOGAI ÉS JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI

Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve – a kötelező adatkezelések kivételével – törlését, visszavonását, élhet adathordozási-, és tiltakozási jogával az adat felvételénél jelzett módon, illetve az Adatkezelő fenti elérhetőségein.

10.1. Tájékoztatáshoz való jog

Az Adatkezelő megfelelő intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy az érintettek részére a személyes adatok kezelésére vonatkozó, a GDPR 13. és a 14. cikkben említett valamennyi információt és a 15–22. és 34. cikk szerinti minden egyes tájékoztatást tömör, átlátható, érthető és könnyen hozzáférhető formában, világosan és közérthetően megfogalmazva nyújtsa.

10.2. Az érintett hozzáféréshez való joga

Az érintett jogosult arra, hogy az Adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és a következő információkhoz hozzáférést kapjon:

- az adatkezelés céljai;
- az érintett személyes adatok kategóriái;
- azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket;
- a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama;
- a helyesbítés, törlés vagy adatkezelés korlátozásának és a tiltakozás joga;
- a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga;
- az adatforrásokra vonatkozó információ;
- az automatizált döntéshozatal ténye, ideértve a profilalkotást is, valamint az alkalmazott logikára és arra vonatkozó érthető információk, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel bír, és az érintettre nézve milyen várható következményekkel jár.

Az Adatkezelő a kérelem benyújtásától számított legfeljebb egy hónapon belül adja meg a tájékoztatást.

10.3. Helyesbítés joga

Az érintett kérheti az Adatkezelő által kezelt, rá vonatkozó pontatlan személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

10.4. Törléshez való jog

Az érintett az alábbi indokok valamelyikének fennállása esetén jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat:

- a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték;
- az érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;
- az érintett tiltakozik az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre;
- a személyes adatokat jogellenesen kezelték;
- a személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell;
- a személyes adatok gyűjtésére információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor.

Az adatok törlése nem kezdeményezhető, ha az adatkezelés szükséges:

- a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából;
- a személyes adatok kezelését előíró, az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából;
- a népegészség-ügy területét érintő, vagy archiválási, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, közérdek alapján;
- vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

10.5. Az adatkezelés korlátozásához való jog

Az érintett kérésére az Adatkezelő korlátozza az adatkezelést, ha az alábbi feltételek valamelyike teljesül:

- az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, a személyes adatok pontosságának ellenőrzését;
- az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
- az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy
- az érintett tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, a személyes adatokat a tárolás kivételével csak az érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

10.6. Adathordozáshoz való jog

Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa az Adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, és ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa.

10.7. Tiltakozás joga

Az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak közérdekű vagy az Adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges adatkezelés, vagy az adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges kezelése ellen, ideértve az említett rendelkezéseken alapuló profilalkotást is. Tiltakozás esetén az Adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha azt olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

10.8. Automatizált döntéshozatal egyedi ügyekben, beleértve a profilalkotást

Az érintett jogosult arra, hogy ne terjedjen ki rá az olyan, kizárólag automatizált adatkezelésen – ideértve a profilalkotást is – alapuló döntés hatálya, amely rá nézve joghatással járna vagy őt hasonlóképpen jelentős mértékben érintené. Az Adatkezelő nem végez automatizált adatkezelésen vagy profilalkotáson alapuló automatizált döntéshozatalt.

10.9. Visszavonás joga

Az érintett jogosult arra, hogy hozzájárulását bármikor visszavonja. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét. A hozzájárulás megadása előtt az érintettet erről tájékoztatni kell. A hozzájárulás visszavonását ugyanolyan egyszerű módon kell lehetővé tenni, mint annak megadását.

10.10. Bírósághoz fordulás joga

Az érintett a jogainak megsértése esetén az Adatkezelő ellen bírósághoz fordulhat, azaz pert indíthat a lakóhelye (tartózkodási helye) szerint illetékes törvényszéken (a törvényszékek felsorolását az alábbi linkre kattintva tekintheti meg: http://birosag.hu/torvenyszekek). A bíróság az ügyben soron kívül jár el.

10.11. Adatvédelmi hatósági eljárás

Panasszal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni:

Név: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.
Levelezési cím: 1530 Budapest, Pf.: 5.
Telefon: 0613911400
Fax: 0613911410
E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu
Honlap: http://www.naih.hu

10.12. Az érintett tájékoztatása az adatvédelmi incidensről

Ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül tájékoztatja az érintettet az adatvédelmi incidensről.

Az érintett részére adott tájékoztatásban világosan és közérthetően ismertetni kell az adatvédelmi incidens jellegét, és közölni kell az adatvédelmi tisztviselő vagy a további tájékoztatást nyújtó egyéb kapcsolattartó nevét és elérhetőségeit; ismertetni kell az adatvédelmi incidensből eredő, valószínűsíthető következményeket; ismertetni kell az Adatkezelő által az adatvédelmi incidens orvoslására tett vagy tervezett intézkedéseket, beleértve adott esetben az adatvédelmi incidensből eredő esetleges hátrányos következmények enyhítését célzó intézkedéseket.

Az érintettet nem kell tájékoztatni, ha a következő feltételek bármelyike teljesül:

- az Adatkezelő megfelelő technikai és szervezési védelmi intézkedéseket hajtott végre, és ezeket az intézkedéseket az adatvédelmi incidens által érintett adatok tekintetében alkalmazták, különösen azokat az intézkedéseket – mint például a titkosítás alkalmazása –, amelyek a személyes adatokhoz való hozzáférésre fel nem jogosított személyek számára értelmezhetetlenné teszik az adatokat;

- az Adatkezelő az adatvédelmi incidenst követően olyan további intézkedéseket tett, amelyek biztosítják, hogy az érintett jogaira és szabadságaira jelentett, magas kockázat a továbbiakban valószínűsíthetően nem valósul meg;

- a tájékoztatás aránytalan erőfeszítést tenne szükségessé. Ilyen esetekben az érintetteket nyilvánosan közzétett információk útján kell tájékoztatni, vagy olyan hasonló intézkedést kell hozni, amely biztosítja az érintettek hasonlóan hatékony tájékoztatását.

Ha az Adatkezelő még nem értesítette az érintettet az adatvédelmi incidensről, a felügyeleti hatóság, miután mérlegelte, hogy az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár-e, elrendelheti az érintett tájékoztatását.

10.13. Kártérítés és sérelemdíj

Minden olyan személy, aki az adatvédelmi rendelet megsértésének eredményeként vagyoni vagy nem vagyoni kárt szenvedett, az elszenvedett kárért az Adatkezelőtől vagy az adatfeldolgozótól kártérítésre jogosult. Az adatfeldolgozó csak abban az esetben tartozik felelősséggel az adatkezelés által okozott károkért, ha nem tartotta be a jogszabályban meghatározott, kifejezetten az adatfeldolgozókat terhelő kötelezettségeket, vagy ha az Adatkezelő jogszerű utasításait figyelmen kívül hagyta vagy azokkal ellentétesen járt el.

Ha több adatkezelő vagy több adatfeldolgozó vagy mind az adatkezelő mind az adatfeldolgozó érintett ugyanabban az adatkezelésben, és felelősséggel tartozik az adatkezelés által okozott károkért, minden egyes adatkezelő vagy adatfeldolgozó egyetemleges felelősséggel tartozik a teljes kárért.

Az Adatkezelő, illetve az adatfeldolgozó mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt előidéző eseményért őt semmilyen módon nem terheli felelősség.

10.14. Eljárási szabályok

- Az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül, de mindenféleképpen a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet a GDPR 15–22. cikk szerinti kérelem nyomán hozott intézkedésekről.

- Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát, ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható. A határidő meghosszabbításáról az Adatkezelő a késedelem okainak megjelölésével a kérelem kézhezvételétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, a tájékoztatás elektronikus úton kerül megadásra, kivéve, ha az érintett azt másként kéri.

- Ha az Adatkezelő nem tesz intézkedéseket az érintett kérelme nyomán, késedelem nélkül, de legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet az intézkedés elmaradásának okairól, valamint arról, hogy az érintett panaszt nyújthat be valamely felügyeleti hatóságnál, és élhet bírósági jogorvoslati jogával.

- Az Adatkezelő a kért információkat és tájékoztatást díjmentesen biztosítja. Ha az érintett kérelme egyértelműen megalapozatlan vagy –különösen ismétlődő jellege miatt – túlzó, az adatkezelő, figyelemmel a kért információ vagy tájékoztatás nyújtásával vagy a kért intézkedés meghozatalával járó adminisztratív költségekre ésszerű díjat számolhat fel, vagy megtagadhatja a kérelem alapján történő intézkedést.

- Az Adatkezelő minden olyan címzettet tájékoztat az általa végzett valamennyi helyesbítésről, törlésről vagy adatkezelés-korlátozásról, akivel, illetve amellyel a személyes adatot közölték, kivéve, ha ez lehetetlennek bizonyul, vagy aránytalanul nagy erőfeszítést igényel. Az érintettet kérésére az Adatkezelő tájékoztatja e címzettekről.

- Az Adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát az érintett rendelkezésére bocsátja. Az érintett által kért további másolatokért az adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló, ésszerű mértékű díjat számíthat fel. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, az információk elektronikus formátumban kerülnek rendelkezésre bocsátásra, kivéve, ha az érintett másként kéri.

11. FELÜLVIZSGÁLAT KÖTELEZŐ ADATKEZELÉS ESETÉN

Ha a kötelező adatkezelés időtartamát vagy szükségessége időszakos felülvizsgálatát törvény, helyi önkormányzat rendelete vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusa nem határozza meg, az adatkezelő az adatkezelés megkezdésétől legalább háromévente felülvizsgálja, hogy az általa, illetve a megbízásából vagy rendelkezése alapján eljáró adatfeldolgozó által kezelt személyes adat kezelése az adatkezelés céljának megvalósulásához szükséges-e.

Ezen felülvizsgálat körülményeit és eredményét az adatkezelő dokumentálja, e dokumentációt a felülvizsgálat elvégzését követő tíz évig megőrzi és azt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) kérésére a Hatóság rendelkezésére bocsátja.

12. Az adatkezelési tájékoztató módosítása

Az Adatkezelő fenntartja a jogot, hogy jelen adatkezelési tájékoztatót az adatkezelés célját és jogalapját nem érintő módon módosítsa. A honlap módosítás hatálybalépését követő használatával elfogadja a módosított adatkezelési tájékoztatót.

Amennyiben az Adatkezelő a gyűjtött adatokkal kapcsolatban a gyűjtésük céljától eltérő célból további adatkezelést kíván végezni a további adatkezelést megelőzően tájékoztatja Önt az adatkezelés céljáról és az alábbi információkról:

  • a személyes adatok tárolásának időtartamáról, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az időtartam meghatározásának szempontjairól;
  • azon jogáról, hogy kérelmezheti az Adatkezelőtől az Önre vonatkozó személyes adatokhoz való hozzáférést, azok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és jogos érdeken alapuló adatkezelés esetén tiltakozhat a személyes adatok kezelése ellen, valamint a hozzájáruláson, vagy szerződéses kapcsolaton alapuló adatkezelés esetén kérheti az adathordozhatósághoz való jog biztosítását;
  • hozzájáruláson alapuló adatkezelés esetén arról, hogy a hozzájárulást Ön bármikor visszavonhatja,
  • a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának jogáról;
  • arról, hogy a személyes adat szolgáltatása jogszabályon vagy szerződéses kötelezettségen alapul vagy szerződés kötésének előfeltétele-e, valamint, hogy az Ön köteles-e a személyes adatokat megadni, továbbá, hogy milyen lehetséges következményeikkel járhat az adatszolgáltatás elmaradása;
  • az automatizált döntéshozatal tényéről (ha alkalmazott ilyen eljárás), ideértve a profilalkotást is, valamint legalább ezekben az esetekben az alkalmazott logikára és arra vonatkozóan érthető információkat, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel, és Önre nézve milyen várható következményekkel bír.

Az adatkezelés csak ezt követően kezdődhet meg, amennyiben az adatkezelés jogalapja hozzájárulás, az adatkezeléshez a tájékoztatáson felül Önnek hozzá is kell járulnia.