Te melyik vagy? Sasfióka, tyúk vagy dongó?

Vigyázz, kikkel veszed magad körül!

Életünk során számos emberi kapcsolatra teszünk szert. Távoli ismerősök, családi kapcsolatok, közeli barátok, szerelmek. Sokáig sorolhatnánk még ezeket a merőben különböző viszonyokat, de bármelyikről is legyen szó, egy közös bennük: mindegyik ad valamit az ember számára.

Optimális esetben ez pozitív dolog, ám sajnos a világ korántsem ennyire kerek. Sokak környezetében mozog olyan illető, aki kifejezetten negatív érzelmek keltője és forrása. Ami még rosszabb, hogy az ember gyakorta fel sem ismeri, esetleg nem is akarja meglátni, hogy egy ilyen, életét mérgező emberrel tart napi kapcsolatot.

Miért veszélyes ez? Had mondjak el egy tanmesét:

Volt egyszer egy szikla, rajta egy sasfészekkel. A szikla alatt volt egy házikó, mellette egy kis udvaron élt egy tyúk. Egyszer csak nagy szél kerekedett, és a sasfészekből az egyik tojás legurult a kis udvarra a tyúkhoz. Az meglátta a tojást, bevitte a sajátjai mellé, és kikeltette.

A tyúk azt hitte, hogy csibét keltett ki, és a “csibe” egyre csak nő. Gyorsabban nő, mint a testvérei, s jár-kel az udvaron. Egész életében arra nevelte, hogy magot kell felcsipkednie a talajról. Ha szerencséje lesz, kihúz a földből egy gilisztát. Megtanította, hogy nem szabad a kerítésen kívül menni, különben meg büntetés lesz. És ez így van rendjén, mert ez mindig is így volt. Így van a kis csirke (sas) nevelve…

A kis sas úgy is viselkedett, mint a többi csibe. Járt-kelt az udvaron, szedegette a magot. Egyszer, amint így kapirgált, felnézett az égre, ahol meglátott egy óriási sast, amely csodálatosan repült.

A kis sas így szólt:
– Gyönyörű lenne, ha én is tudnék ilyen csodálatosan repülni.
A sas meghallotta, és így válaszolt:
– Hiszen te repülhetsz.
– Á, dehogy. Én még a kerítésen kívül sem mehetek. Magot kell kapirgálnom. Ha jól megy, kihúzok magamnak egy gilisztát és egyszer talán vasárnapi ebédként végzem majd. Így volt ez mindig.
– De te repülhetsz. Képes vagy rá.
– Hogyan?
– Tárd ki a szárnyaid! Úgy, mint én. Próbáld meg! Lehet, hogy párszor lepottyansz. Lehet, hogy az elején nem sikerül. De legelőször is meg kell próbálnod.

A beszélgetést meghallotta a tyúkanyó, odaszaladt és így szólt:
– Ki látott már ilyet, hogy egy tyúk repüljön? Egy tyúknak a földön a helye.
A sas nem adta fel:
– Próbáld meg! Amíg nem próbáltad meg, nem tudod, hogy sikerül-e.
A tyúkanyó csak csóválta a fejét:
– De hát tudod, hogy itt kell maradnod! Nem mehetsz el az udvarról. Hiszen egész életedben azt magyaráztam, hogy te nem tudsz repülni. Még a kerítés mögé sem szabad menned! 

A kis sas egy darabig tétovázott. Nem tudta, mitévő legyen. Odasereglettek hozzá a csibebarátai, akik végül meggyőzték arról, hogy nem képes repülni, hiszen ők sem tudnak, ígyhát őneki próbálnia sem érdemes.

A sasfióka ezek után az egész életét abba a tudatban élte le, hogy ő egy átlagos tyúk, akinek semmi keresnivalója nincs az égen a sasok között.

Tanulság: Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A “kis” emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz.

Létezik egy urbán legenda, miszerint az aerodinamika törvényei szerint a dongó nem repülhetne. Ő viszont ezt nem tudja, és egyszerűen csak repül.  Ez a legenda még az 1930-as évekből származik, és amit a mai napig sokan vallamak, azonban a fizikusok azóta már megcáfoltak. Néhány kutatást elolvasva ma már tudhatjuk, hogy csak azért gondolhatták régebben, hogy a dongó a fizika törvényeit meghazudtolva tud repülni, mert nem tudtak eleget a fizika törvényeiről.

Poszméh virágport gyűjt egy fűzfa virágon

Ha viszont a legenda mondanivalóját tekintjük, akkor láthatjuk, hogy teljesen lényegtelen, hogy mi emberek és a tudósaink mit gondolunk a dongóról. Ő azelőtt is repült, mielőtt mi ezt lehetetlennek gondoltuk, és azóta is repül, miután rájöttünk, hogy mégis lehetséges. Egyszerűen tudomást sem vesz (persze nem is tudna) a mások róla alkotott véleményéről.

Persze, mondhatod, hogy te nem vagy dongó. Teljesen igazad van, amikor azt mondod, hogy rengeteget jelent a jó környezet is. Amikor támogató környezet vesz körül, akik bíznak benned, akkor is többet tudsz magadból kihozni, ha kevesebb az önbizalmad. Amikor viszont lehúzó környezet vesz körül, akkor megcsappan az amúgy is kevés önbizalmad, vagyis a benned rejlő képességek csekély százalékát fogod kihozni a saját teljesítményedből.
Egyes vizsgálatok szerint a helyes önbizalom körülbelül +30%-ot ad hozzá a teljesítményhez.
Érdemes fejlesztened az önbizalmad, bárhol is állsz most. Gondolj csak bele, hol tartaszmost és add hozzá ezt az arányt! Ugye?

Hol tartanál az életedben, ha hinnél, bíznál magadban és helyesen értékelnéd önmagadat?

Tovább olvasnál? Most segíthetsz eldönteni, miről írjunk legközelebb, egy 1 perces kérdőív kitöltésével :)
Kattints a linkre a kérdőívhez: https://forms.gle/MFs5PKkAMMgVc4Nz5